Vanaf het voorjaar 2013 verrijzen 15 nieuwbouwwoningen op de site van een voormalige schrijnwerkerij vlakbij het centrum van Kasterlee.

 

Na 20 jaar verloedering maakt de ruïne plaats voor een gezinsvriendelijk woonerf dat qua uitstraling nauw aansluit bij het landelijk karakter van de gemeente.

De initiatiefnemers mikken zowel op jonge gezinnen als op 50-plussers die kleiner en vooral prettig willen gaan wonen.
 
 
In harmonie met de omgeving
Op een site van 6300 m2 komen in totaal vijftien koopwoningen, een mix van gesloten en halfopen bebouwing, alle met garage en tuin. Ze worden gebouwd volgens de hedendaagse normeringen, wat een grote energiebesparing oplevert. Hoewel de woningen allemaal verschillend zijn, gaat veel aandacht naar de algehele uitstraling. 

Architect Louis Caron tekende voor een bouwstijl die landelijk en romantisch is geïnspireerd en die nauw aansluit bij de groene omgeving. De muren worden wit gekaleid en om het natuurlijke te benadrukken, bestaan de ramen uit hout. De percelen zijn tussen 200 en 400m2 groot en de prijzen schommelen tussen 260.000 en 320.000 euro.
 
Sociale woonmix
Woonerf ‘Akkerhof’ wordt ontsloten via de Akkerstraat. Omdat er geen doorgaand verkeer is, is het er bijzonder rustig wonen en dat op fietsafstand van het centrum. Een speelpleintje benadrukt het gezinsvriendelijk karakter.

De werkzaamheden gaan van start in maart/april 2013 zodat tegen Pasen 2014 de eerste bewoners er hun intrek kunnen nemen. “We streven naar een sociale mix”, aldus Sébastien Hendrickx en Frank Van Nijlen. “Enerzijds jonge gezinnen die de kans hebben om aan een betaalbare prijs in Kasterlee te komen wonen – daarom voorzien we ook drie of vier slaapkamers.

En anderzijds aan vijftig- en zestigplussers wiens huis en tuin te groot zijn geworden en die compacter willen gaan wonen.” De projectontwikkelaars tonen zich ook tevreden dat ze erin geslaagd zijn om een verkommerd binnengebied om te vormen naar een kwaliteitsvol woonproject.
 
De troeven van Kasterlee
Beide initiatiefnemers geloven sterk in woonerf ‘Akkerhof’. “Er zijn de jongste jaren veel appartementen gebouwd in Kasterlee en tegelijk was er veel vraag naar bouwgronden, maar die zijn zowat onbetaalbaar geworden, tenminste voor zover ze nog voorhanden zijn. We bieden mensen de kans om op een betaalbare manier een nieuw huis te verwerven. Kasterlee is altijd al een populaire gemeente geweest om te wonen, gezinsvriendelijk met bijvoorbeeld de Kabouterberg en de vele bossen. 

Anderen appreciëren dan weer meer de talloze horecazaken en de toffe terrasjes. Een grote troef is hier dat je vlakbij het centrum woont en toch super rustig.”
 
De komende twee weken wordt het terrein bouwrijp gemaakt, wat wil zeggen dat de bestaande gebouwen worden afgebroken en alle puin wordt weggevoerd.

Vanaf 10 december 2012 start de verkoop via de makelaarskantoren Brixx Immobiliën en Vansweevelt.
 
Alle info op Akkerhof.

Beelden P. Huysmans / J. Stoop / Nnieuws